luni, 19 iulie 2010

Suedia

În Suedia, pe lângă lemn, pentru construcţia bisericilor, s-a folosit şi cărămida în stil gotic. Aici, ca în ţările de la Marea Baltică imaginea bisericilor frapează prin lipsa podoabelor.
- Catedrala din Uppsala - a fost înălţată în stil gotic, din cărămidă. Este considerată cea mai mare biserică de acest fel din Scandinavia şi este unică în Suedia. S-a orientat în schema de construcţie spre goticul francez. În interior adăposteşte mormântul Sfântului Erik şi ale mai multor regi, iar în tezaur straie preţioase şi tapiţerii.


- Biserica din Valleberga - este unica biserică rotundă păstrată în bună stare în sudul suediei. după mai multe reconstrucţii şi adăugiri, această veche biserică rotundă formează corul bisericii actuale. Chair şi cristelniţa din piatră, acre trebuie să-şi aibă originea în atelierul maiştrilor regali, datează din epoca de întemeiere a bisericii.
- Catedrala din Lund - este cea mai mare biserică a Scandinaviei şi cea mai cunoscută din epoca arhitecturii romanice.
- Catedrala din Linkoping - localitatea Linkoping a devenit reşedinţă episcopală în secolul XII.
- Biserica Sfântul Petru din Malmo - este o biserică din piatră, şi este cea mai veche construcţie din oraş.
- Biserica din Roddarholm - ridicată iniţial ca biserică de mănăstire franciscană, construcţia sacră de pe insula Riddarholmen nu mai serveşte astăzi ca biserică. E una din cele mai vechi clădiri din Stokholm, din secolul XVII, iar de la moastrea lui Gustav al II-lea Adolf este loc de veci al regilor suedezi, precum şi al celor mai renumite personalităţi ale ţării.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu