marți, 3 august 2010

Danemarca


Arhitectura bisericească daneză a avut parte de multe influenţe, de exemplu - arhitectura barocă italiană şi franceză din secolele XVII şi XVII, clasicismul şi romantismul francez din secolul XIX.

Bisericile timpurii erau construite din bârne, după care au urmat cele din secolul XI construite din piatră, iar în secolul XIII apare goticul din cărămidă. În arhitectura prezentului se contopesc influenţele arhitecţilor străini cu modernitatea temperată.

* Biserica Maicii Domnului din Copenhaga - înlocuieşte catedrala rpmanică distrusă în lupta împotriva lui Napoleon. A fost ridicată după planurile lui Christian Frederik Hansen, sub forma unei construcţii pătrate în formă de cutie. Singura sa podoabă este porticul cu coloane, după modelul templelor antice, deasupra cărora se înalţă un turn masiv. În interioarele luminoase impresionează figurile apostolilor, mai mari decât în mărime naturală.
* Biserica Grundtving din Copenhaga - 1921-1940, în stil arhitectonic expresionism. Din exterior biserica seamănă cu o orgă gigantică şi acţionează în sensul expresionismului ca o uriaşă sculptură.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu